Ortodoxia în Ucraina

sf-serafim-de-sarov.jpg
Sfântul
Serafim de Sarov

de Mihail Băcăuanu

        Am primit de la un prieten nişte poze făcute cu ocazia unui pelerinaj în Ucraina. Pe lângă aceste imagini , vreau să vă împărtăşesc ce mi-au spus şi alţii care au mai trecut pe-acolo:
        – rusul stă drept în biserică pe toată durata slujbei. Nu i se mişca un muşchi. La Epicleză, toţi stau cuvioşi, cu faţa în pământ şi gândul la ce se petrece în Sfântul Altar.
        – după privhegherea de sâmbătă seara, mulţi stau peste noapte în biserică (mai ales cei ce urmează a se Cumineca, îi încuie acolo). Acolo mor ! Metanii, acatiste, nu ca la noi, cărniţă şi împărtăşanie deasă. Nu vorbeşte unul , toţi stau “lumânare”.
        – femeile nu se duc rujate, coafate, etc. dacă cumva au ruj pe buze, se şterg mai întâi cu un şerveţel, care sunt machiate se demachiază şi apoi intră în biserică! Fuste lungi, broboadă pe cap, samd.
        – n-ai să vezi semnul crucii în batjocură, nici lumea îmbulzindu-se, totul este în perfectă ordine..
        – în locurile publice, cum ar fi supermarketurile, tronează deasupra cărucioarelor, la intrare, o icoana mare cu Maica Domnului. Cei care intră, mai întâi îşi fac cruce, apoi merg să cumpere. Şi când te gandeşti că ăştia la noi vor să scoată icoanele din locurile publice…

        Ar mai fi şi altele de zis, dar ce trebuie subliniat este că îşi văd de treabă, ceea ce la noi nu se întâmplă. Ne-am aggiornamentat şi noi şi trăim într-o amăgire de sine, crezând că orice facem, facem bine şi că suntem pe drumul cel bun. Mai ales în alte zone ale ţării, cum ar fi în Ardeal, lumea e total pe dinafară, şi nici în mânăstiri nu-i prea bine. Deasa Împărtăşanie (în condiţiile în care nu este precedata de spovedanie, nu este susţinută de post, rugăciune, metanii) se dă spre osândă!! Da, ruşii se împărtăşesc des, dar ce face un mirean, dacă face un călugăr la noi. Ar trebui să ne fie ruşine!
Sigur, la ei Statul sprijină Biserica şi din alte motive şi desigur că va veni şi peste ei tăvălugul, nimeni nu poate scăpa. Însă e diferenţă mare între episcopii asceţi ruşi şi ai noştri… Alte comentarii, de prisos…

(sursa)

Comments are closed.